Välkommen!

Vår Gård Rubbatorp är ett litet familjeföretag som drivs av Therese och Tobias Stjärnkrans mitt i den Småländska landsbygden. Gården ligger i södra delen av Alvesta kommun utanför Lönashult och har anor från 1700-talet. På gården finns det idag massor av bin, höns, får och katter.

Vår målsättning är att bruka gården hållbart och stärka den biologiska mångfalden. För oss är det viktigt att bruka både jord och skog och bevara våra öppna landskap så att vi förvaltar naturen på ett bra sätt för framtiden.

Honung och Biprodukter

Vi säljer och producerar honung och biprodukter från egna bigårdar. Honungen säljer vi sedan på olika marknader, REKO-ringen i Älmhult och i Växjö, till butiker i vårt närområde, vår egen webbutik Biskafferiet.se eller direkt till kund. Vi är medlemmar i Vislandaortens Biodlarförening, Biodlarföretagarna och Svenska bin. Vi är även återförsäljare av biprodukter från Propolia.

Vi skördar honungen vid olika tillfällen under säsongen vilket gör att vi får olika sorter som varierar i färg och smak beroende på vilka växter och träd som bina har pollinerat. Detta gör också att vår honung blir väldigt smakrik. Honungen som vi producerar tappar vi direkt på burk utan att den har hettats upp för att behålla så mycket av smakerna som möjligt och för att undvika nedbrytning av honungens goda enzymer

Vi kan tillhandahålla:
- Skotthonung (honung i vaxkakor)
- Sommarhonung
- Hösthonung
- Ljunghonung (vid ljungår)
- Smaksatt honung
- Bivaxdukar
- Jungfruvax
- Hudvårdsprodukter från Propolia
- Kosttillskott från Propolia

Helsingefår

På gården finns får av rasen Helsingefår (allmogefår/skogsfår) som är en gammal svensk lantras. Rasen är idag utrotningshotad och därför är vi med i Genbanken som arbetar för bevarandet av rasen. Vår besättning har MV3-status och vi använder oss av Elitlamm. Fåren betar i natursköna hagar och skogar utanför Lönashult och lever ett naturligt liv med stor omsorg och omtanke. Vi ger endast tillskottsfoder i form av säd och ärtor ej foder som framställts av sojaprotein.

Helsingefår har en stor variation i färg och teckning, tackorna är goda mödrar, sociala och tillgivna. Fåren är också mindre i förhållande till många av dagens köttraser. De är också bra landskapsvårdare som hjälper oss att hålla våra ängar och marker öppna.

Lagom till att vårblommorna slår ut och innan biodlingen drar igång så får vi tillökning på gården av lamm. Dessa lamm är sedan leveransklara med genbanksintyg lagom till midsommar. Håll gärna utkik efter lammen under nyhetsflödet.

De fåren som vi inte får sålda säljs som skogslammlådor till hösten där vi även tar hand om deras skinn. Skinnen bereds på anrika Tranås Skinnberedning och är tvättbara. Skinnen finns i färgkombinationer av vitt, grått, brunt och svart.

För mer information om rasen besök http://allmogefar.se/